Hevososteopaatti

Hevososteopatian tavoitteena on kaikilta kehon osa-alueilta mahdollisimman toiminnallinen hevonen. Hevososteopatiassa hevonen tutkitaan ja hoidetaan aina kokonaisuutena. Hevososteopaatin tutkimus ja hoito muodostuu kolmesta laajemmasta kokonaisuudesta: tuki- ja liikuntaelimistön osteopatiasta, viskeraali- eli sisäelinosteopatiasta sekä kranio-sakraaliosteopatiasta. Kyse on siis hevosen rakenteen, fysiologisten toimintojen, liikkumisen/liikkeen sekä hermoston rakenteen ja toimintojen yhteistoiminnan tai toimimattomuuden tutkimisesta ja hoitamisesta. Hevososteopatia tarkoitus on siis palauttaa toimintaa rakenteisiin ja/tai järjestelmiin, joissa se on alentunut.

Ja sitten käytännössä: kuvitellaan, että vaikkapa hevosen alaselkä on ”jumissa” ja kipeä. Toki aluksi kiinnostaa, miten se vaikuttaa hevosen liikkeeseen: taipuuko hevonen yhtä hyvin molempiin suuntiin, ravaako/peitsaako, nostaako molemmat laukat, pukittaako? Tämä ei kuitenkaan riitä vaan hevosostopaattina minua kiinnostaa myös mistä muualta hevonen on jumissa eli onko selkäjumi mahdollisesti syy vai seuraus? Jos kyseessä on vain seuraus muun alueen ongelmasta ns. kompensaatio ja hoitaisin pelkkää selkää, vaiva todennäköisesti uusiutuisi hyvin pian. Minua kiinnostaa myös mihin kaikkiin muihin rakenteisiin tuolta jumissa olevalta alueelta lähtee ja tulee hermotusta: lihakset, takajalat, sisäelimet, verisuonet jne. Onko hevosella muita oireita vaikkapa jännevaivoja, turvotuksia, vatsaoireita jne jne jne. Hevososteopaattina pyrin siis selvittämään mikä kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen.

Aluksi omistajaa haastatellaan esitietojen kartoittamiseksi. Seuraavaksi hevonen tutkitaan: selvitetään kehon liikerajoitukset sekä ärsytys- ja jännitystilat. Esitietojen ja tutkimuksen perusteella pyritään selvittämään vaivojen aiheuttaja. Tämän jälkeen lähdetään hoitamaan hevosta. Hoitomenetelmiä ovat mm. manipulaatio- ja mobilisaatiotekniikat, pehmytkudos- ja fasciatekniikat. Joissain tilanteissa laaja-alainen hoito voi edellyttää yhteisvastaanottoa eläinlääkärin kanssa. Omistajalle voidaan lopuksi antaa kotiohjeita hevosen kuntouttamiseen.

Koulutuksesta

Olen suorittanut hevososteopatiaopinnot Vluggen Institutissa Saksassa (täysin sama koulutus mahdollista käydä myös USA:ssa Texasissa) ja valmistunut sieltä 2019. Koulutus kesti hieman yli 2 vuotta, koska olin aiemmalta koulutukseltani naprapaatti ja fysioterapeutti. Ilman eläinlääkärin tai terveydenhuoltoalan peruskoulutuksia hevososteopatiakoulutus olisi ollut vuoden pitempi. Peruskoulutus sisältää hevososteopatian periaatteita ja filosofiaa, anatomiaa (rakenteita), biomekaniikkaa (kehon liike, liikkumisen mekanismit/liikeketjut), fysiologiaan (toimintaa), neuroanatomiaa ja -fysiologiaa (hermoston rakenne- ja toiminta, turvallisten työskentelytapojen opettelua, voima- vastavoimaperiaatteita, manipulaatiotekniikoita, viskeraalisen mobiliteetin ja motiliteetin periaatteet (sisäelinten liike), pehmytkudos- ja fasciatekniikoita, cranio-sacraali (kallo- ristiluu) sekä cranio-mandibulaari (kallo-leuka/leukanivel) tekniikoita. Tarkemmat opintojen kurssikuvaukset löytyvät englanniksi Vluggen Institutin sivuilta veterinarian toteutuksesta.

Vluggen Institutissa opintojaksoilla luennoivat:

Janek Vluggen Saksa (osteopaatti, hevososteopaatti)

Tom Beech Iso-Britannia (eläinlääkäri, hevososteopaatti) (kannattaa katsoa myös Facebook: Osteopathic vet)

Jeanette Adler Tanska (eläinlääkäri, hevososteopaatti)

André Teunissen Hollanti (osteopaatti, hevososteopaatti)

Miksi en näy Valviran rekisterissä osteopaattina? Siksi, että Valvira on ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rekisteri, josta löydät ammattioikeuksia koskevat tiedot hierojasta neurokirurgiin. Siellä näkyy kyllä minun kohdallani sekä naprapaatti että fysioterapeutti. Eläinten hoidon kanssa tällä rekisterillä ei ole mitään tekemistä, eikä sieltä löydy eläinlääkäreitäkään. Hevososteopaateille on oma rekisteri IREO (International register of equine osteopaths). IREOn sivuilta löydät kaikki rekisteröidyt hevososteopaatit ympäri maailman. Lisäksi IREO mm. laatii ja vastaanottaa hevososteopatian loppukokeet, jotka muodostuvat näyttö- ja teoriakokeesta. Hyväksytysti kokeen suorittanut hevososteopaatti voi rekisteröityä järjestöön, jolloin hän voi käyttää EDO-nimikettä (joka on lyhenne sanasta equine diplomat osteopath). Kyseinen nimike on kansainvälisesti suojattu. Nimikkeen säilyttäminen edellyttää myös osaamisen ylläpitoa ja kehittämistä.