Hevososteopaatti

Hevososteopaatti

Mitä on hevososteopatia?

Heovososteopaatti tutkii ja hoitaa hevosten toiminnallisia vaivoja. Hevososteopaatin tutkimus ja hoito muodostuu kolmesta laajemmasta kokonaisuudesta: tuki- ja liikuntaelimistön osteopatiasta, viskeraali- eli sisäelinosteopatiasta sekä kranio-sakraaliosteopatiasta. Hevososteopatiassa hevonen tutkitaan ja hoidetaan aina kokonaisuutena.  Hevososteopatian tarkoitus on siis palauttaa toimintaa rakenteisiin ja/tai järjestelmiin, joissa se on alentunut: jos jokin kohta on jumissa / kipeä, käsittelyillä pyritään helpottamaan toiminnallisia kireyksiä ja liikerajoituksia. Kyse on siis hevosen rakenteen, fysiologisten toimintojen, liikkumisen/liikkeen sekä hermoston rakenteen ja toimintojen yhteistoiminnan tai toimimattomuuden tutkimisesta ja hoitamisesta.

Ja sitten käytännössä: kuvitellaan, että vaikkapa hevosen alaselkä on ”jumissa” ja kipeä. Toki aluksi kiinnostaa, miten se vaikuttaa hevosen liikkeeseen: taipuuko hevonen yhtä hyvin molempiin suuntiin, ravaako/peitsaako, nostaako molemmat laukat, pukittaako? Tämä ei kuitenkaan riitä vaan hevosostopaattina minua kiinnostaa myös mistä muualta hevonen on jumissa eli onko selkäjumi mahdollisesti syy vai seuraus? Jos kyseessä on vain seuraus muun alueen ongelmasta ns. kompensaatio ja hoitaisin pelkkää selkää, vaiva todennäköisesti uusiutuisi hyvin pian. Minua kiinnostaa myös mihin kaikkiin muihin rakenteisiin tuolta jumissa olevalta alueelta lähtee ja tulee hermotusta: lihakset, takajalat, sisäelimet, verisuonet jne. Onko hevosella muita oireita vaikkapa jännevaivoja, turvotuksia, vatsaoireita jne jne jne. Hevososteopaattina pyrin siis selvittämään mikä kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen.

Milloin hevososteopaatin vastaanotolle?

Tyypillisimpiä hoitoon hakeutumisen syitä:
-erilaiset kipu- ja jännitystilat (esim. selässä ja niskassa)
-puolierot liikkeessä / epäpuhdas liike
-head shaking
-käytöksen muutokset (esim. pukittelu, huonotuulisuus, passivoituminen, burn out), jotka ovat seurausta kivusta tai jännitystilasta, joka estää hevosta suorittamasta vaadittua tehtävää

Muistathan, että eläinlääkärin tutkimusta ja hoitoa vaativat ongelmat tulee AINA ensin hoitaa kuntoon / poissulkea ja vasta tämän jälkeen voidaan alkaa selvitellä toiminnallisia kireyksiä ja liikerajoituksia.

Eläinlääkärin tutkimuksissa ja kuvantamisista ei löytynyt syytä koiran oireilulle, voinko silti varata ajan hevososteopatiaan?

Törmään usein kysymykseen pystyykö/voiko/kannattaako hoitaa, kun missään  eläinlääkärin tutkimuksissa tai kuvantamisissa ei löydy selitystä ja tiettyä yksittäistä syytä vaivalle tai oireille. Selkeästi hevonen eikä se vaikuta voivan hyvin tai kykene tekemään parastaan. Vastaus on, että ehdottomasti pystyy, voi ja kannattaa! Tällöin kyse on usein toiminnallisista ongelmista. Tämä onkin yleensä se optimaalisin tilanne käsittelyille & aktiiviselle kuntoutukselle, kun mitään rakenteellisia ja pysyviä muutoksia ei ole vielä tapahtunut. Tässä vaiheessa voidaan mahdollisesti myös ennaltaehkäistä sekundaarisia ongelmia.

Toisaalta mahdolliset kuvantamislöydökset eivät yleensä ole este hoidolle, joskin se voi vaikuttaa siihen mitä ja miten hoidetaan, ja tällöin joudutaan aika ajoin tyytymään ylläpitävään/oireistoa helpottavaan hoitotulokseen.

Mitä hevosoteopaatin vastaanotolla tapahtuu?

Aluksi omistajaa haastatellaan esitietojen kartoittamiseksi. Esitiedot ovat yksi hoidon kulmakivistä. Seuraavaksi hevonen tutkitaan: selvitetään kehon liikerajoitukset sekä ärsytys- ja jännitystilat. Esitietojen ja tutkimuksen perusteella pyritään selvittämään vaivojen aiheuttaja. Tämän jälkeen lähdetään hoitamaan hevosta. Hoitomenetelmiä ovat mm. manipulaatio- ja mobilisaatiotekniikat, pehmytkudos- ja fasciatekniikat. Joissain tilanteissa laaja-alainen hoito voi edellyttää yhteisvastaanottoa eläinlääkärin kanssa. Omistajalle voidaan lopuksi antaa kotiohjeita hevosen kuntouttamiseen.

Tekeekö hevososteopaatti naksautuksia?

Vastaus on kyllä ja ei. Naksaus eli ns. kavitaatioääni voi joskus kuulua nivelen tai nikaman käsittelyn yhteydessä mutta se on vain sivutuote eikä koskaan itse tarkoitus. Mobilisaatio ja manipulaatiotekniikoiden tarkoitus on palauttaa liikkuvuutta sinne, mistä se on syystä tai toisesta rajoittunut. Naksahtava ääni on vain sivutuote, joka joskus kuuluu ja joskus ei. Tässä on myös eroja hevosten välillä: toisista kuuluu naksahtava ääni jo pelkästään tutkimisen tai kevyen mobilisaatio yhteydessä, toisia taas voi käsitellä napakammin eikä mistään kuulu naksahdusta.

Onko hevososteopaatin hoidosta varmasti apua?

Varmaa apua on mahdotonta luvata. Olipa kyse sitten, mistä hoidosta tahansa aina hierojasta lääkäriin. Siitä huolimatta useimmat saavat helpotusta vaivoihin.
Itse aina sanonkin, että parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää. On hyvä muistaa myös, että käsittelyn jälkeen hevonen voi jonkin aikaa olla ns. käsittelyarka aivan kuten vaikka ihmisetkin esim. hieronnan jälkeen. Joskus on tilanteita, että varsinainen ongelma-alue tulee käsittelyn myötä selkeämmin esiin: eli hevonen on vaikkapa pitkän aikaa aavistuksen varonut toista etujalkaansa eli kompensoinut niin pitkään, että koko kroppa on laaja-alaisesti jumissa eikä saada oikein kiinni, missä vika on. Tällöin käsittely myötä tuo varsinainen syy eli etujalan ongelma voikin tulla selkeämmin näkyviin, kun muut kehon kompensaatiokireydet on käsitelty liikkeelle. Seuraavaksi on syytä siirtyä eläinlääkärin selvittelyyn vaikkapa tapauksen etujalan rakenteellisten ongelmien selvittämiseksi.

Koulutuksesta

Olen suorittanut hevososteopatiaopinnot Vluggen Institutissa Saksassa (täysin sama koulutus mahdollista käydä myös USA:ssa Texasissa) ja valmistunut sieltä 2019. Koulutus kesti hieman yli 2 vuotta, koska olin aiemmalta koulutukseltani naprapaatti ja fysioterapeutti. Ilman eläinlääkärin tai terveydenhuoltoalan peruskoulutuksia hevososteopatiakoulutus olisi ollut vuoden pitempi. Peruskoulutus sisältää hevososteopatian periaatteita ja filosofiaa, anatomiaa (rakenteita), biomekaniikkaa (kehon liike, liikkumisen mekanismit/liikeketjut), fysiologiaan (toimintaa), neuroanatomiaa ja -fysiologiaa (hermoston rakenne- ja toiminta, turvallisten työskentelytapojen opettelua, voima- vastavoimaperiaatteita, manipulaatiotekniikoita, viskeraalisen mobiliteetin ja motiliteetin periaatteet (sisäelinten liike), pehmytkudos- ja fasciatekniikoita, cranio-sacraali (kallo- ristiluu) sekä cranio-mandibulaari (kallo-leuka/leukanivel) tekniikoita. Tarkemmat opintojen kurssikuvaukset löytyvät englanniksi Vluggen Institutin sivuilta veterinarian toteutuksesta.

Vluggen Institutissa opintojaksoilla luennoivat:

Janek Vluggen Saksa (osteopaatti, hevososteopaatti)

Tom Beech Iso-Britannia (eläinlääkäri, hevososteopaatti) (kannattaa katsoa myös Facebook: Osteopathic vet)

Jeanette Adler Tanska (eläinlääkäri, hevososteopaatti)

André Teunissen Hollanti (osteopaatti, hevososteopaatti)

Miksi en näy Valviran rekisterissä osteopaattina? Siksi, että Valvira on ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rekisteri, josta löydät ammattioikeuksia koskevat tiedot hierojasta neurokirurgiin. Siellä näkyy kyllä minun kohdallani sekä naprapaatti että fysioterapeutti. Eläinten hoidon kanssa tällä rekisterillä ei ole mitään tekemistä, eikä sieltä löydy eläinlääkäreitäkään. Hevososteopaateille on oma rekisteri IREO (International register of equine osteopaths). IREOn sivuilta löydät kaikki rekisteröidyt hevososteopaatit ympäri maailman. Lisäksi IREO mm. laatii ja vastaanottaa hevososteopatian loppukokeet, jotka muodostuvat näyttö- ja teoriakokeesta. Hyväksytysti kokeen suorittanut hevososteopaatti voi rekisteröityä järjestöön, jolloin hän voi käyttää EDO-nimikettä (joka on lyhenne sanasta equine diplomat osteopath). Kyseinen nimike on kansainvälisesti suojattu. Nimikkeen säilyttäminen edellyttää myös osaamisen ylläpitoa ja kehittämistä.