Koiraosteopaatti

Koiraosteopaatin vastaanotolla

Mitä on koiraosteopatia?

Koiraosteopaatti tutkii ja hoitaa koirien toiminnallisia vaivoja. Koiraosteopatia muodostuu kolmesta eri osa alueesta: tuki- ja liikuntaelimistön osteopatiasta, viskeraali eli sisäelinosteopatiasta sekä kraniosakraaliosteopatiasta. Koiraosteopatian tavoitteena on siis palauttaa toimintaa: jos jokin kohta on jumissa / kipeä, käsittelyillä pyritään helpottamaan toiminnallisia kireyksiä ja liikerajoituksia. Lopputulos riippuu koiran mm. iästä, rakenteesta ja yleisestä terveydentilasta. Eli lähtökohtaisesti nuorelle koiralle, jolla ei ole sairauksia eikä rakenteellisia muutoksia voidaan saada jo yhdelläkin hoitokerralla hyviä pidempiaikaisia tuloksia aikaan. Sen sijaan vanhemman koiran kohdalla, jolla jo pysyviä muutoksia, voidaan helpottaa koiran oloa mutta usein tarvitaan useampia hoitokertoja tai säännöllisempää hoitoa.

Milloin koiraosteopaatin vastaanotolle?

Tyypillisimpiä hoitoon hakeutumisen syitä ovat
-erilaiset kipu- ja jännitystilat
-selittämättömät ontumiset / epäpuhdas liike
-käytöksen muutokset (esim. haluttomuus istua, hypätä autoon/sohvalle), jotka ovat seurausta kivusta tai jännitystilasta
-hermopinteet, jotka eivät edellytä operatiivista hoitoa

Muistathan, että eläinlääkärin tutkimusta ja hoitoa vaativat ongelmat tulee AINA ensin hoitaa kuntoon / poissulkea ja vasta tämän jälkeen voidaan alkaa selvitellä toiminnallisia kireyksiä ja liikerajoituksia.

Eläinlääkärin tutkimuksissa ja kuvantamisista ei löytynyt syytä koiran oireilulle, voinko silti varata ajan koiraosteopatiaan?

Ehdottomasti voi ja kannattaa.  Tämä on yleensä se optimaalisin tilanne käsittelyille & aktiiviselle kuntoutukselle, kun eläinlääkärin hoitoa vaativat sairauden ja rakenteelliset syyt on poissuljettu.

Toisaalta mahdolliset kuvantamislöydökset eivät yleensä ole este hoidolle, joskin se voi vaikuttaa siihen mitä ja miten hoidetaan, ja tällöin joudutaan aika ajoin tyytymään ylläpitävään/oireistoa helpottavaan hoitotulokseen.

Koiraosteopaatti selkärankaa tutkimassa

Mitä koiraosteopaatin vastaanotolla tapahtuu?

Tilanne alkaa omistajan haastattelulla. Esitiedot ovat yksi hoidon kulmakivistä. Olethan ennakkoon yhteydessä ja kartoitetaan esitiedot ennen vastaanottoa, mikäli et itse pääse koirasi hoitokäynnille mukaan. Seuraavaksi selvitetään kehon liikerajoitukset ja tämän perusteella lähdetään hoitamaan koiraa. Hoitomenetelmiä ovat mm. manipulaatio-, mobilisaatio, pehmytkudos- ja fasciatekniikat. Koiraosteopatiassa koira tutkitaan ja hoidetaan aina kokonaisuutena.

Koirien aktiivisen kuntoutuksen kohdalla Napraxia tekee yhteistyötä eläinfysioterapia Yewan kanssa ja mikäli omistaja on motivoitunut koirallaan harjoitteita toteuttamaan, suosittelen varaamaan harjoitteiden osalta aikaa eläinfysioterapia YeWaan.

Tekeekö koiraosteopaatti naksautuksia?

Vastaus on kyllä ja ei. Naksaus eli ns. kavitaatioääni voi joskus kuulua nivelen tai nikaman käsittelyn yhteydessä mutta se on vain sivutuote eikä koskaan itse tarkoitus. Mobilisaatio ja manipulaatiotekniikoiden tarkoitus on palauttaa liikkuvuutta sinne, mistä se on syystä tai toisesta rajoittunut. Naksahtava ääni on vain sivutuote, joka joskus kuuluu ja joskus ei. Tässä on myös eroja koirien välillä: toisista kuuluu naksahtava ääni jo pelkästään tutkimisen tai kevyen mobilisaatio yhteydessä, toisia taas voi käsitellä napakammin eikä mistään kuulu naksahdusta.

Onko koiraosteopaatin hoidosta varmasti apua?

Varmaa apua on mahdotonta luvata. Olipa kyse sitten, mistä hoidosta tahansa aina hierojasta lääkäriin. Siitä huolimatta useimmat saavat helpotusta vaivoihin.
Itse aina sanonkin, että parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää. On hyvä muistaa myös, että käsittelyn jälkeen koira voi jonkin aikaa olla ns. käsittelyarka aivan kuten vaikka ihmisetkin esim. hieronnan jälkeen. Joskus on tilanteita, että varsinainen ongelma-alue tulee käsittelyn myötä selkeämmin esiin: eli koira on vaikkapa pitkän aikaa aavistuksen varonut toista etujalkaansa eli kompensoinut niin pitkään, että koko kroppa on laaja-alaisesti jumissa eikä saada oikein kiinni, missä vika on. Tällöin käsittely myötä tuo varsinainen syy eli etujalan ongelma voikin tulla selkeämmin näkyviin, kun muut kehon kompensaatiokireydet on käsitelty liikkeelle. Seuraavaksi on syytä siirtyä eläinlääkärin selvittelyyn vaikkapa tapauksen etujalan rakenteellisten ongelmien selvittämiseksi.

Mitä eroa on koirien osteopatialla ja naprapatialla?

Naprapatiassa vaivoja lähestytään pelkästään tuki- ja liikuntaelimistön näkökulmasta. Osteopatiassa hoidetaan lisäksi muitakin toiminnallisia kireyksiä esim. vatsan, kaulan ja pään alueelta.

Pentu koiraosteopaatin vastaanotolla

Löydät meidät myös

Instagramista ja Facebookista