Koiran Ontuminen
Koiran ontuminen alkaapa se sitten yhtäkkiä tai vähitellen, herättää usein huolta omistajissa. Ontuminen voi johtua monista eri syistä, ja sen hoito ja ennaltaehkäisy voivat vaihdella tilanteen mukaan. Tässä blogitekstissä tarkastellaan koiran ontumisen yleisimpiä syitä, kuinka toimia, kun lemmikkisi ontuu, ja miten voit mahdollisesti ehkäistä ontumista tulevaisuudessa.
Miksi koira ontuu?
Koiran ontuminen voi johtua monista eri syistä, ja diagnosointi vaatii pääsääntöisesti käyntiä eläinlääkärillä. Seuraavaksi muutamia syitä, jotka voivat aiheuttaa ontumista:
- Vamma tai loukkaantuminen: Koirat voivat loukata itseään leikkiessään, juostessaan tai hypätessään. Tällaiset vammat voivat aiheuttaa ontumista, ja ne voivat vaihdella lievistä venähdyksistä vakaviin murtumiin.
- Raajanivelongelmat: Koirilla voi olla nivelongelmia, kuten nivelrikkoa tai erilaisia rakenteellisesti altistavia tekijöitä kuten esim. patella luksaatio (lumpio sijoitaan meno) tai lonkkaniveldysplasia, jotka voivat aiheuttaa ontumista. Lisäksi nivelsiteiden venähdykset, osittaiset tai kokonaiset repeämät esim. eturistiside, voivat aiheuttaa ontumista.
- Lihasongelmat: Lihasvammat, kuten revähdykset tai venähdykset, voivat olla ontumisen takana.
- Selän kireydet ja kiputilat: välillä ontumisen taustalla voi olla myös selän alueen vaiva.
Mitä tehdä, kun koira alkaa ontua?
Koira on syytä viedä eläinlääkäriin, jos ontuminen on toistuvaa, voimakasta ja/ tai jatkunut pidemmän aikaa. Älä siis yritä diagnosoida ongelmaa itse, vaan ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Eläinlääkäri pystyy arvioimaan koirasi tilan, tekemään tarvittavat tutkimukset ja suosittelemaan hoitoa.
Kun odotat eläinlääkärin arviota, voit auttaa koiraa pitämällä sen levossa. Vältä rasittavaa liikuntaa ja varmista, että lemmikkisi ei pääse hyppimään tai juoksemaan.
Muistathan, että koirat pyrkivät aina välttämään kivun näyttämistä. Näin ollen lieväkin ontumien on pääsääntöisesti aina merkki kivusta jossain päin kehoa. Ajoittain kuulee, ettei koira onnu enää nopeassa vauhdissa. Tällöin kannattaa ottaa videota koiran liikkumisesta, jonka editorilla hidastaa. Koira todennäköisesti ontuu edelleen, sitä voi olla vain vaikeampi nopeassa liikkeessä havainnoida.
Koiran ontumisen hoito
Hoito riippuu ontumisen syystä. Eläinlääkäri voi suositella erilaisia toimenpiteitä, kuten lääkitystä, fysioterapiaa, osteopatiaa, lepoa tai jopa leikkausta, riippuen tilanteesta. On tärkeää noudattaa eläinlääkärin ohjeita tarkasti.
Joskus ontumiselle ei löydy selkeää syytä ja silloin taustalla voivat olla toiminnalliset kireydet ja kiputilat. Koiraosteopaatti pyrkii selvittelemään näitä vaivoja. Koiraa kannattaa käyttää koiraosteopaatilla myös pidempään jatkuneen ontumisen jälkeen vaikka syy olisikin tiedossa sillä ontumisen seurauksena kehoon yleensä kehittyy muita kireyksiä ja jännitystiloja, joita koiraosteopaatti voi käsittelyillä helpottaa. Lue lisää koiraosteopatiasta!
Ontumisen ennaltaehkäisy
Vaikka kaikki tapaturmat eivät ole vältettävissä, on joitakin asioita, joita voit tehdä ennaltaehkäistäksesi koiran ontumista:
- Säännöllinen ja monipuolinen liikunta: Liikunta pitää koirasi lihakset ja nivelet kunnossa. Varmista, että liikutat lemmikkiäsi säännöllisesti ja monipuolisesti, vaihtelevissa ja turvallisissa ympäristöissä.
- Lämmittely ja palauttelu: huolehdi koiran verryttelystä sekä ennen että jälkeen raskaampien fyysisten suoritusten
- Ruokavalio ja painonhallinta: Ylipaino voi lisätä koiran nivelten rasitusta ja altistaa ne vammoille. Huolehdi, että koirasi saa tasapainoista ruokavaliota ja pysyy terveessä painossa.
- Leikki: Jos koirasi on erityisen innokas leikkimään tai juoksemaan, pidä silmällä, ettei se ylirasita itseään. Tämä on syytä ottaa huomioon myös koirien kanssa, jotka pitävät esim. pallon tai frisbeen noutamisesta.
Koiran ontuminen voi olla huolestuttavaa, mutta oikea-aikainen hoito ja ennaltaehkäisytoimenpiteet voivat auttaa pitämään lemmikkisi onnellisena ja terveenä. Muista, että paras tapa auttaa ontuvaa koiraa on ottaa yhteys ammattitaitoiseen eläinlääkäriin, joka pystyy tarjoamaan tarvittavan hoidon ja ohjeistuksen.