Koiraosteopatia

Koirat ovat nykyisin enemmän kuin lemmikkejä – ne ovat ystäviä ja perheenjäseniä.  Onkin tärkeää huolehtia niiden terveydestä ja hyvinvoinnista monin eri tavoin. Yksi näistä tavoista on koiraosteopatia, joka tarjoaa luonnollisen lähestymistavan koiran hyvinvoinnin tueksi. Tässä blogitekstissä tutustumme lyhyesti koiraosteopatiaan ja siihen, millaisissa tilanteissa se voi auttaa koiria.

Mitä on koiraosteopatia?

Koiraosteopatia on manuaalisen terapian muoto, joka keskittyy koiran kehon liikkuvuuden ja toiminnan palauttamiseen. Se perustuu ajatukseen siitä, että kehon rakenteen ja toiminnan välillä on yhteys. Koiraosteopatiassa ajatellaan, että erilaiset toiminnalliset ongelmat rakenteen ja toiminnan välillä voivat aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja muita terveysongelmia.

Koiraosteopaatin käsittelyn tarkoituksena on pyrkiä palauttamaan kehon tasapainon ja auttamaan sitä parantamaan itseään. Ajatuksena onkin tukea kehon luontaista paranemisprosessia.

Mitä koiraosteopaatin vastaanotolla tapahtuu?

Koiraosteopatia perustuu siihen, että kaikki kehon osat ovat yhteydessä toisiinsa. Jos esimerkiksi koiralla on nivelten liikkuvuusongelmia tai lihaskireyksiä, se voi vaikuttaa sen yleiseen hyvinvointiin ja aiheuttaa kipua. Koiraosteopaatti pyrkii tunnistamaan ja helpottamaan näitä ongelmia.

Vastaanottokäynnillä selvitetään lähtötilannetta haastattelemalla omistajaa koiran tilanteesta. Tämän jälkeen testataan ja tutkitaan mitä liikerajoituksia koirasta mahdollisesti löytyy. Hoidon aikana koira optimaalisin tilanne on, että koira osaa rentoutua kyljellään käsittelyyn. Koira voidaan kuitenkin hoitaa suurelta osin myös istuen tai seisten. Koiraosteopaatti käyttää hoidon aikana erilaisia pehmytkudostekniikoita, mobilisaatiota ja manipulaatioita sekä venytyksiä. Tavoitteena on palauttaa kehon liikkuvuus ja tasapaino ja tämän myötä rentouttaa koiraa sekä vähentää kipua ja jäykkyyttä.

Millaisiin ongelmiin koiraosteopatia voi auttaa?

Esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

– Kivunlievityksessä

– Liikkuvuuden palauttamisessa

– Yleisessä hyvinvoinnissa: Koiraosteopatia voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, mikäli taustalla oletetaan olevan mahdollisesti jokin kipu-, kireys tai jännitystila.

Tyypillisimmät syyt tulla koiraosteopaatin vastaanotolle:

– Selkävaivat: esim. selkäkipu ja lihasjännitykset.

– Nivelongelmat

– Lihasvaivat

– Stressi, ahdistus & käytösongelmat: Huom! mikäli taustalla oletetaan olevan mahdollisesti jokin kipu-, kireys tai jännitystila.

Yhteenveto

Koiraosteopatia tarjoaa yhden luonnollisen ja lempeän tavan helpottaa toiminnallisia kireys-, kipu- ja jännitystiloja ja näin edistää koirasi terveyttä ja hyvinvointia. Muistathan kuitenkin, että erilaisten oireiden ja käytösongelmia tutkiminen ja hoito on aina syytä aloittaa eläinlääkäristä ja vasta tämän jälkeen voidaan siirtyä selvittelemään toiminnallisia kireyksiä! Koiraosteopaatit toimivat yhteistyössä eläinlääkäreiden, eläinfysioterapeuttien sekä koirahierojien kanssa.

Lue lisää koiraosteopatiasta ja varaa aika!