Metsästyskoiran Monipuolinen Liikunta ja Kehonhuolto

Metsästyskoirat ovat innokkaita ja energisiä koiria ja suurimmalle osalle metsästyskoirista pitkät metsästyspäivät ovat verrattavissa urheilusuoritukseen. Näin ollen metsästyskoiran huolto ja hyvinvointi vaatii enemmän kuin pelkän metsästyksen. Monipuolinen liikunta ja säännöllinen kehonhuolto ovat avainasemassa, jotta metsästyskoira voi säilyttää terveytensä ja suorituskykynsä. Tässä blogitekstissä tarkastelemme, miksi monipuolinen liikunta ja kehonhuolto ovat tärkeitä metsästyskoirille ja miten omistaja voi tukea niitä.

Miksi Monipuolinen Liikunta on Tärkeää Metsästyskoirille?

Metsästyskoirat ovat luonnostaan aktiivisia ja energisiä rotuja.  Metsästyskoirien fyysinen kunto on edellytys sille, että ne pystyvät suoriutumaan metsästyskaudesta optimaalisella tavalla. Hyvä peruskunto on edellytys, jotta koira jaksaa metsästyskaudella pitkiä päiviä maastossa. Tämä tarkoittaa paljon matalan intensiteetin harjoittelua metsästyskauden ulkopuolella. Lisäksi maaston tulisi olla vaihtelevaa ja harjoittelun tulisi sisältää myös vaihtelevia nopeuksia. Lenkkeilyssä voi hyödyntää esim. pyöräilyä ja vetolajeja. Lisäksi uinti on erinomainen tapa ylläpitää ja kehittää kuntoa, lisäksi se on hyvää vaihtelua nivelten selän kuormitukselle. Näin kuormitus on monipuolista ja ennaltaehkäisee rasitusperäisten vammojen muodostumista.

Lämmittely ja jäähdyttely ovat tärkeä osa vammojen ennaltaehkäisyä sekä palautumista sekä metsästyskauden aikana, että ns. oheisharjoittelukaudella eli metsästysajan ulkopuolella.

Metsästyskoiran huolto 

Monipuolisen liikunnan lisäksi metsästyskoirien omistajien tulisi myös kiinnittää huomiota palautumiseen ja kehonhuoltoon. Tähän kuuluvat:

  • Lepo ja palautuminen: Riittävä uni ja lepo ovat tärkeitä koiran hyvinvoinnille ja suorituskyvylle. Hyvin palautunut koira jaksaa useamman metsästyspäivän innokkaasti työskennelle. Huonosti palautuneen koiran työskentelyteho laskee ja loukkaantumisriski k
  • Nesteytys & Ravinto: Koiran ruokavalio tulee valita niin, että se tukee sen energiantarvetta ja ylläpitää optimaalista kuntoa. Myös nesteytyksestä on syytä huolehtia erityisesti lämpimällä säällä.
  • Kehonhuolto: myös metsästyskoiria on suositeltavaa käyttää kehonhuollossa esim. koiraosteopaatilla, -fysioterapeutilla tai -hierojalla. Esimerkiksi koiraosteopaatti voi helpottaa koiran lihas-, nivel- ja nikamaperäisiä kipu- ja jännitystiloja.

Yhteenveto

Metsästyskoiran terveyden ja suorituskyvyn ylläpitäminen vaatii omistajalta sitoutumista monipuoliseen liikuntaan ja kehonhuoltoon. Monipuolinen liikunta auttaa koiraa pysymään hyvässä kunnossa ja kehittämään kestävyyttä metsästyskautta varten. Lisäksi omistajan tulisi seurata koiran terveydentilaa ja tarjota säännöllisiä eläinlääkäritarkastuksia varmistaakseen, että koira pysyy terveenä ja hyvinvoivana. Erityisesti metsästyskaudella on syytä seurata myös koiran käyttäytymistä ja perusliikkumista eli mahdollisia merkkejä kivusta tai jäykkyydestä.