Olen naprapaatti (AMK) ja pidän vastaanottoa Savon Rangassa Kuopiossa. Haluan tarjota naprapatian palveluita ystävällisesti ja ammattitaidolla. Tarkoituksenani on auttaa ihmisiä voittamaan kipu sekä edistää työ- ja toimintakykyä sekä liikkumista.

Naprapatia mielletään usein nivelten ”niksautteluksi”, mikä antaa harhaanjohtavan suppean kuvan naprapaatin työnkuvasta. Naksahtavia ääniä voi toisinaan hoidon aikana kuulua (äänellä itsessään ei ole mitään merkitystä) ja ne liittyvät usein manipulaatiotekniikoihin. Manipulaation käyttö ei koskaan ole itse tarkoitus, ja se on vain yksi työkalu naprapaatin monipuolisessa hoitomenetelmien- ja kuntoutuksentyökalupakissa. Toki tuo ääni jää helposti mieleen mutta 45 minuutin vastaanotolla ehditään paljon muutakin.

Naprapaatti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen tutkimiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Tuki – ja liikuntaelimistö tarkoittaa rakenteita, jotka pitävät meidät pystyssä ja liikkeessä eli luita, lihaksia, niveliä, jänteitä ja nivelsiteitä. Tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja ovat esimerkiksi niska-, hartia- ja selkäkivut, yläraajoissa olkapään, kyynärpään, ranteen sekä alaraajoissa lonkan, polven ja nilkan alueen kiputilat ja vammat. Naprapatia on siis paljon muutakin kuin selkäsairauksien hoitomuoto.

Naprapaatti on sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston, Valviran, rekisteröimä nimikesuojattu ammatti. Suomessa naprapaatiksi voi opiskella Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Koulutus kestää neljä vuotta ja perustuu länsimaiseen koululääketieteeseen.  Naprapaatin tutkimus ja hoitomuodot perustuvat tutkittuun tieteelliseen näyttöön ja noudattavat kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia. Naprapaatti on manuaalisen lääketieteen ammattilainen, joka toimii yhteistyössä lääketieteen ja kuntoutuksen ammattilaisten kanssa.

Naprapatia hinnasto ja ajanvaraukset:

Miten toimin

Vastaanotto sisältään tyypillisesti haastattelun, tutkimisen, hoidon. Potilaan hoitoa koskevat tiedot
kirjataan jokaisen käyntikerran yhteydessä potilastietojärjestelmään. Alkuhaastattelulla selvitetään
potilaan oiretta ja yleistä terveydentilaa. Tämän jälkeen potilas tutkitaan. Haastattelun ja
tutkimuksen perusteella valitaan potilaalle sopivin hoitomuoto. Parhaat tulokset saavutetaan, kun potilas sitoutuu tekemään myös omatoimiharjoitteita passiivisen (naprapaatin käsillään tekemän) hoidon lisäksi. Hoitokertoja tarvitaan vaivasta riippuen useimmiten 1-5.  Tarvittaessa potilaalle voidaan kirjoittaa hoitopalaute esimerkiksi lääkärin konsultaatiota varten.