Naprapaatti – Kuopio

Naprapaatti Kuopio

Milloin naprapaatin vastaanotolle?

Tyypillisimpiä hoitoon hakeutumisen syitä ovat:

-Nivelten kivut, liikerajoitukset ja toiminnalliset ongelmat (nilkka, jalkaterä, polvi, lonkka, ranne, kyynärpää, olkapää). Ahdasolka- ja kiertäjäkalvosinoireyhtymä, olkapään jännerepeämä, tennis- & golf-kyynärpää, polven- & lonkan nivelrikko, nilkan nivelsiteiden repeämät, kantakalvon tulehdus (plataarifaskiitti)

-Purentalihaksistoon ja leukaniveleen liittyvät vaivat

-Niska- ja selkäkivut: jännitysniska, noidannuoli, facettilukko

-Käsien ja jalkojen säteily- ja puutumisoireet: iskias, TOS

-Pääsärky

-Leikkausten jälkeinen kuntoutus

Oletko naprapaattina erikoistunut johonkin vaivoihin?

Omia erityismielenkiinnon kohteita ovat leukanivelen ja purentalihaksiston vaivat, jalkaterän, polven ja lonkan alueen ongelmat sekä ranteen ja käden alueen ongelmat.

Mitä naprapaatti tekee?

Naprapaatti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen tutkimiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Tuki – ja liikuntaelimistö tarkoittaa rakenteita, jotka pitävät meidät pystyssä ja liikkeessä eli luita, lihaksia, niveliä, jänteitä ja nivelsiteitä. Tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja ovat esimerkiksi niska-, hartia- ja selkäkivut, yläraajoissa olkapään, kyynärpään, ranteen sekä alaraajoissa lonkan, polven ja nilkan alueen kiputilat ja vammat. Naprapatia on siis paljon muutakin kuin selkäsairauksien hoitomuoto.

Mitä naprapaatin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotto alkaa haastattelulla eli esitietojen ja yleisen terveydentilan kartoituksella. Tämän jälkeen potilas tutkitaan ja näiden perusteella hoidetaan. Potilaan hoitoa koskevat tiedot kirjataan jokaisen käyntikerran yhteydessä potilastietojärjestelmään, josta tiedot siirtyvät Kantaan.

Parhaat tulokset saavutetaan, kun potilas sitoutuu tekemään myös omatoimiharjoitteita passiivisen (naprapaatin käsillään tekemän) hoidon lisäksi. Hoitokertoja tarvitaan vaivasta riippuen useimmiten 1-5.

Tekeekö naprapaatti niitä niksautuksia?

Naprapatia mielletään usein nivelten ”niksautteluksi”, mikä antaa harhaanjohtavan suppean kuvan naprapaatin työnkuvasta. Naksahtavia ääniä voi toisinaan hoidon aikana kuulua (äänellä itsessään ei ole mitään merkitystä) ja ne liittyvät usein manipulaatiotekniikoihin mutta voi kuulua myös vaikkapa asiakkaan aktiivisen liikkeen aikana.  Manipulaation käyttö ei koskaan ole itse tarkoitus, ja se on vain yksi työkalu naprapaatin monipuolisessa hoitomenetelmien- ja kuntoutuksentyökalupakissa. Toki tuo ääni jää helposti mieleen mutta vastaanotolla ehditään paljon muutakin.

Mitä hoitomenetelmiä naprapaatti käyttää?

Hoitomenetelmiä ovat mobilisaatio, manipulaatio, pehmytkudoskäsittelyt kuten fasciakäsittely, harjoitusterapia sekä jossain tilanteissa akupunktio. Lue lisää hoitomenetelmistä. 

Olen koulutukseltani myös fysioterapeutti, joten vastaanottoni on aina yhdistelmä sekä naprapatian että fysioterapian tutkimus- ja hoitomenetelmiä.

Onko naprapatiasta varmasti apua?

Varmaa apua on mahdotonta luvata olipa kyse sitten, mistä hoidosta tahansa aina hierojasta lääkäriin. Siitä huolimatta useimmat saavat helpotusta vaivoihin. Itse aina sanonkin, että parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää. On hyvä muistaa myös, että käsittelyn jälkeen kroppa voilla jonkin aikaa olla ns. käsittelyarka aivan kuten vaikka ihmisetkin esim. hieronnan jälkeen. Manuaalisten hoitojen (hieronta, mobilisaatio, manipulaatio, fasciakäsittelyt jne.) tyypillisin ”haittavaikutus” onkin, että joillakin henkilöillä kipu voi aluksi hetkellisesti pahentua. 

Millainen koulutus naprapaatilla on?

Suomessa naprapaatiksi voi opiskella Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Koulutus kestää neljä vuotta ja perustuu länsimaiseen koululääketieteeseen.  Naprapaatin tutkimus ja hoitomuodot perustuvat tutkittuun tieteelliseen näyttöön ja noudattavat kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia. Naprapaatti on manuaalisen lääketieteen ammattilainen, joka toimii yhteistyössä lääketieteen ja kuntoutuksen ammattilaisten kanssa. Naprapaatti on sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston, Valviran, rekisteröimä nimikesuojattu ammatti.

Naprapatia hinnasto ja ajanvaraukset

Naprapaatti Kuopio