Hoitomenetelmät

Tässä on hyvin lyhyesti kerrottu yleisimmin käyttämistäni hoitomenetelmistä sekä hevosten että koirien hoidossa.  Yksittäiset menetelmät eivät koskaan ole itse tarkoitus vain ainoastaan erityyppisiä työkaluja, joiden avulla voidaan palauttaa tasapainoa kehon toiminnassa kokonaisuudessaan. On syytä muistaa, että menetelmät valitaan aina tilanteen mukaan ja toisaalta erilaisilla menetelmillä on lopulta mahdollista päästä samaan lopputulokseen.

Ja sitten siihen varsin yleiseen kysymykseen, etkö sinä hiero ollenkaan? Sanan klassisimmassa merkityksessä en hiero. Hyvä hevos- /koirahieroja on kyllä tärkeä yhteistyökumppani. Minä sen sijaan pyrin hoitamaan itse syytä, miksi jonkun alueen lihakset menevät jumiin. Katson kehon toimintaa kokonaisuutena ja yksinkertaisesti anatomiaan, fysiologiaan ja biomekaniikkaan perustuen jumissa oleva lihas edellyttää sitä, että keskushermostolta tulee viestiä joka ”käskyttää” lihaksen tarpeettomasti jännittymään. Tällöin yleensä mm. rangan nikamien alueelta on löydettävissä toiminnallista vaivaa kuten liikerajoitusta. Samalla pitää miettiä myös, mistä muualta tuolle rangan alueelle tulee ja lähtee hermotusta: voisiko vaikkapa stressivatsalla ja tietyllä rangan ja lihasten alueen jumilla ollakin yhteys toisiinsa…? Jälleen kerran anatomian ja fysiologian kannalta ajatellen voi olla ja on. Karkeasti tiivistäen tässä tapauksessa rangan toiminnan normalisoinnin seurauksena myös lihasjumi yleensä helpottuu (ja voi toki miettiä, jos stressivatsa saataisiin rauhoittumaan, voisiko olla niin, ettei tuo lihasjännitys enää uusiutuisikaan samaan tapaan…?! Tällöin toki vaaditaan usein yhteistyötä eläinlääkärin kanssa ja toisaalta omistajan sitoutumista kuntouttaviin toimiin). Eli samoin kuin ihmisille myös hevosen tai koiran keho on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kehon kokonaisvaltainen tasapaino on hyvinvoinnin edellytys!

Manipulaatio

Manipulaation tarkoituksena on palauttaa nivelen/nikaman alentunutta toimintaa. Manipulaatiossa liikerajoittunut nivel viedään yleensä ääriasentoon ja tästä tehdään nopea impulssi. Manipulaatioon liittyy usein naksahtava ääni. Ääni on kuitenkin vain hoidon ”sivutuote” joka toisinaan kuuluu ja toisinaan ei.  Manipulaatio on yhtä tehokasta riippumatta siitä kuuluuko naksahtava ääni vai ei. Manipulaatio on sekä hevososteopatia että naprapatian hoitomenetelmä.

 

Mobilisaatio

Mobilisaatiolla pyritään lisäämään nivelen liikkuvuutta ja helpottamaan kipua. Mobilisaatiossa liikerajoittunutta niveltä viedään toistuvasti ääriasentoon mutta tähän hoitomuotoon ei liity impulssia. Mobilisaatio on sekä naprapatian että hevososteopatian hoitomenetelmä.

Pehmytkudoskäsittelyt

Pehmytkudoskäsittelyt sisältävät mm. venytystekniikoita, hierontaa, hermokudoksen mobilisaatiota ja kipupistekäsittelyitä. Mobilisaation tavoin myös pehmytkudostekniikat voivat olla passiivisia tai aktiivisia. Pehmytkudoskäsittelyt ovat sekä hevososteopatian että naprapatian hoitomenetelmiä.

Harjoitusterapia

Harjoitusterapia tarkoittaa aktiivista hoitomuotoa, jossa hevosen tai koiran omistajalle ohjataan eläin kuntouttavia harjoitteita. Vaivasta riippuen harjoitusohjelma voi sisältää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta tai kehon hallintaa kehittäviä harjoitteita. Harjoitusterapian tavoitteena on palauttaa toimintakykyä ja helpottaa kipua. Joskus voi olla tarpeellista tehdä kokonaisvaltaisia muutoksia hevosen/koiran treeniohjelmaan, jotta kipu- ja jännitystilat eivät uusiutuisi.

Täydentävät hoitomenetelmät: Laserhoito

Laserhoito soveltuu kivun, lihasspasmien, tulehduksen ja turvotuksen hoitoon. Lisäksi laserhoito voi nopeuttaa haavojen paranemista. Laserhoito ei yleensä tunnu lainkaan tai tuntemuksia on vähän. Hoitotuloksia on usein nähtävissä jo yhdellä hoitokerralla mutta useimmiten suositeltavaa on käydä useamman hoitokerran sarja. Hoitotiheys ja hoitokertojen määrä suunnitellaan hoitokohteen mukaan. Laserhoitoa käytetään usein osana  muita menetelmiä mutta tarvittaessa ajan voi varata myös pelkkään laserhoitoon. Käytössäni minulla on ammattikäyttöön tarkoitettu kotimainen Dit-laser (3B-luokan laser).