Hoitomuodot
Manipulaatio
Usein kysytään, että eikös se naprapaatti tee niitä naksautuksia? Kyllä, niitäkin. Oikea termi kyseiselle hoitomenetelmälle on manipulaatio, jonka tarkoituksena on helpottaa kipua ja lisätä liikkuvuutta. Manipulaatiossa liikerajoittunut nivel viedään ääriasentoon ja tästä tehdään nopea impulssi. Manipulaatioon liittyy usein naksahtava ääni. Ääni on kuitenkin vain hoidon ”sivutuote” joka toisinaan kuuluu ja toisinaan ei. Manipulaatio on yhtä tehokasta riippumatta siitä kuuluuko naksahtava ääni vai ei. Manipulaatio ei kuulunut omaan fysioterapian peruskoulutukseen vaan on edellyttää erikoistumisopintoja kuten naprapatian koulutusta.
Mobilisaatio
Mobilisaatiolla pyritään lisäämään nivelen liikkuvuutta ja helpottamaan kipua. Mobilisaatiossa liikerajoittunutta niveltä viedään toistuvasti ääriasentoon mutta tähän hoitomuotoon ei liity impulssia. Mobilisaatio voi olla joko täysin naprapaatin passiivisesti suorittamaan tai aktiivista, jolloin potilas osallistuu naprapaatin ohjaamalla aktiivisella liikkeellä mobilisaation. Mobilisaatio on sekä naprapatian että fysioterapian hoitomenetelmä.
Pehmytkudoskäsittelyt
Pehmytkudoskäsittelyt sisältävät mm. venytystekniikoita, hierontaa, hermokudoksen mobilisaatiota ja kipupistekäsittelyitä. Mobilisaation tavoin myös pehmytkudostekniikat voivat olla passiivisia tai aktiivisia. Pehmytkudoskäsittelyt ovat sekä naprapatian että fysioterapian hoitomenetelmiä.
Harjoitusterapia
Harjoitusterapia tarkoittaa aktiivista hoitomuotoa, jossa potilaalle annetaan toteutettavaksi yksilöllisesti suunniteltu harjoitusohjelma. Potilaan vaivasta riippuen harjoitusohjelma voi sisältää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta tai kehon hallintaa kehittäviä harjoitteita. Yksinkertaistetusti harjoitusterapia tarkoittaa treeniä, jonka avulla potilas kuntouttaa ohjatusti itse itseään. Harjoitusterapian tavoitteena on palauttaa potilaan toimintakykyä ja helpottaa kipua. Näin ollen kuntosaliharjoittelun tavoite ei kuntoutuksen näkökulmasta ole pelkästään yksittäisen lihaksen voiman kehittyminen vaan ennemminkin toiminnan palautuminen, jonka myötä potilas voi vaikkapa nousta kivuttomasti rappuset ylös tai kumartua sitomaan kengännauhat.
Harjoitusterapia on yksi onnistuneen hoitokokonaisuuden kulmakivistä. Parhaita tuloksia saadaan yhdistämällä passiivinen terapeutin toteuttama hoito potilaan aktiiviseen ohjattuun harjoitteluun. Harjoitusterapia voidaan toteuttaa potilaan toiveiden ja voimavarojen mukaan joko kotiharjoitteluna tai kuntosalilla. Harjoittelun tulee olla nousujohteista, jotta sillä saavutetaan haluttu hyöty. Käytännössä tämä tarkoittaa, että terapeutti laatii potilaalle harjoitusohjelmaan ja potilas toteuttaa sovitun ajan ohjelmaa. Tämän jälkeen potilaalle laaditaan vaativampi harjoitusohjelma. Potilaan kanssa sovitaan vaivasta riippuen tietyt aikarajat harjoittelulle, jonka jälkeen kontrolloidaan harjoitusohjelman vaikutuksia ja tarvittaessa konsultoidaan muita alan ammattilaisia. Harjoitusterapia kannattaa ajatella ikään kuin kuurina, jonka hyödyt saavutetaan säännöllisen, nousujohteisen toteutumisen myötä: antibioottikuurikaan ei auta, jos ottaa yhden tabletin nyt ja toisen viikon päästä ja kolmannen vasta kuukauden kuluttua.
Harjoitusterapia on erityisen hyödyllistä mm. pitkittyneessä alaselkäkivussa, olkapääkivuissa, polven nivelrikossa. Harjoitusterapia on sekä naprapatian että fysioterapian hoitomenetelmä.
Akupunktio
Akupunktio on alun alkaen kiinalainen hoitomenetelmä, jossa ohuita neuloja pistetään akupunktiopisteisiin. Akupunktio soveltuu hyvin useimpien tuki- ja liikuntaelimistön kipujen hoitomuodoksi: esimerkiksi selkä-, niska- ja hartiakivut, päänsärky ja nivelrikkokipu sekä purentavaivoihin liittyvät jännitys- ja kiputilat leuan, kasvojen ja pään alueella. Olen suorittanut fysioterapeuteille suunnatun akupunktiokoulutuksen. Kyseessä on terveydenhuollon täydennyskoulutus, joka täyttää Valviran vaatimukset ja akupunktiota käsitellään länsimaisen lääketieteen näkökulmasta. Painopiste on kipua lievittävien ja sedatoivien (=rentouttavien/rauhoittavien) akupunktiopisteiden hyödyntämisessä.
Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja ja niiden asettelu voi tuntua jonkin verran. Akupunktion teho ja vaikutukset ovat yksilölliset. Kenelle hoito auttaa ja kenelle ei, on mahdotonta tietää varmaksi ennakkoon ja asia selviää vain kokeilemalla. Hoidon jälkeen voi olla hyvinkin väsynyt ja rento olo. Tästä syystä ainakin ensimmäisen akupunktiokerran jälkeen ei kannata varata minuuttiaikataulutettua työ/vapaa-ajan ohjelmaa eikä kovatehoista harjoittelua vaan mieluummin mahdollisuus rentoutua ja ottaa loppupäivä kevyesti. Akupunktiota kannattaa toteuttaa useamman kerran hoitosarjana (3-5), jonka perusteella voidaan päätellä hyötyykö asiakas hoitomuodosta.
Usein akupunktiota käytetään osana muita hoitomuotoja mutta voit varata ajan myös pelkkään akupunktiohoitoon.